ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА МЕЂУНАРОДНИ ДАН СВЕСНОСТИ О ПРЕДОЗИРАЊУ ДРОГОМ

У Србији се и ове године обележава 31. август, Међународни дан свесности о предозирању дрогом (Интернатионал Овердосе Ањарнесс Даy – ИОАД), који има за циљ подизање свести о предозирању, смањење предрасуде о смрти изазваној конзумацијом дрога, као и стварање промене која смањује штету повезану са употребом дроге.

 

Поводом Међународног дана свесности о предозирању дрогом, грађани и заједнице окупљају су се да како би се сетили оних који су умрли или пате од трајних штетних утицаја изазваних предозирањем и подиглли свест о једној од највећих горућих светских криза јавног здравља – кризе која, нажалост, постаје све већа.

 

О предозирању се као и уопштено о проблему злоупотребе дрога не говори пуно, највише због стигме која је увелико присутна када је ова тема у питању. Особе које имају проблема са зависношћу, углавном, не размишљају о последицама. За њих је предозирање нешто што је далеко од њих. То је нешто што се дешава неком другом, пријатељима, познаницима или су видели у неком филму. Међутим, када конзумираш дроге предозирање је стално присутна реалност, а они срећнији се пробуде у болници. Ни једна породица не би никада требало да прође кроз патњу губљења некога кога воли због предозирања.

 

Према најскоријем годишњем извештају Канцеларије Уједињених Нација за дрогу и криминал, 585.000 људи широм света је умрло од последица коришћења дрога у 2020. години.