ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА ЕВРОПСКИ ДАН РАЦИОНАЛНЕ УПОТРЕБЕ АНТИБИОТИКА

Европски центар за контролу и превенцију болести је 18. новембар прогласио за дан посвећен повећању свести о значају рационалне употребе антибиотика, када се сви субјекти у ланцу коришћења антибиотика подсећају и упозоравају на њихов значај и правилну употребу за добробит читавог човечанства.
Данас људи живе дуже и здравије, једним делом и због употребе антибиотика. Не бисмо се смели лишити тог богатства због свог неразумног понашања. Доказано је да рационално прописивање антибиотика, односно њихово коришћење само у строго индикованим случајевима доводи до смањења резистенције бактерија.
Када су антибиотици почели да се користе то је пробудило наду да ће многе болести које изазивају бактерије бити искорењене, али то се није десило због појаве отпорности бактерија на антибиотике. Бактерије су способне да својим механизмима одбране створе ту отпорност. Само неколико година од почетка примене пеницилина јавили су се први пеницилин резистентни сојеви стафилокока. Данас је ситуација таква да не постоји антибиотик који се користи у терапији, а на који није забележена отпорност. Бактерије које су отпорне на антибиотике изазивају обољења на које антибиотици не могу да делују. Појава таквих инфекција посебно је опасна у болничкој средини, где бораве имунолошки ослабљени пацијенти.
Да би антибиотици били ефикасни потребна је правилна употреба лека.
 
Извор: https://www.zdravlje.org.rs