БЕЗБЕДНА ВОЖЊА У ПУТНИЧКИМ ВОЗИЛИМА НА ВИСОКИМ ТЕМПЕРАТУРАМА

Сезона годишњих одмора повећава број учесника у саобраћају, а и могућност већег броја саобраћајних незгода. Статистике показују да се највећи број саобраћајних незгода дешава лети и то најчешће у јулу, августу и септембру. Kако би смо путовали безбедно, потребно је придржавати се одређених савета за вожњу у летњим условима.
Препоруке за вожњу у путничком аутомобилу у летњим условима:
1. Не улазите у аутомобил који је стајао на сунцу, обавезно отворите сва врата и прозоре, укључујући и пртљажник. Тако ће те проветрити и за неки степен расхладити ваздух у аутомобилу.
2. Употреба клима уређаја треба да омогући да унутрашња температура буде нижа 5 до 7 степени од спољашње.
3. Правите паузе током вожње: у току вожње по високим температурама и путовањем на дужим релацијама потребно је да се праве паузе у вожњи на свака 2 сата по 15 минута. Проветравање возила, унос довољне количине течности и лагано истезање отклониће прве знаке умора који се обично јављају након другог сата вожње.
4. Велике врућине представљају ризик по безбедну вожњу, јер много брже доводе до умора и исцрпљености. Умор је узрочник сваке треће саобраћајне незгоде на путевима, а неминован је пратилац дугих вожњи, нарочито у ноћним и неповољним климатским условима, попут великих врућина. Kако бисте спречили или одложили настанак умора у току вожње, пре путовања се добро наспавајте и одморите.
5. На пут немојте кретати уколико сте конзумирали алкохол или друге психоактивне супстанце, укључујући и лекове за које је назначено у упутству да могу да утичу на способност управљања моторним возилима.
6. Вежите се – употреба сигурносног појаса је обавезна за сваког путника у возилу било да је у питању возач, сувозач или путник на задњем седишту.
7. Водите рачуна о безбедности деце у возилу – деца најчешће страдају као путници у возилима, а један од разлога је некоришћење или неправилно коришћење ауто седишта.
8. Никада децу не остављајте у паркираном возилу на сунцу. Чак и са отвореним прозорима температура у ауту се за 10 минута може попети на 40 степени ако је напољу 25, а ако је напољу 35, температура у ауту достиже и 50. подељак.
Деца су осетљива на екстремне температуре, па се могу прегрејати три до пет пута брже него одрасле особе. У случају прегрејавања код деце може доћи до топлотног удара који може имати фаталне последице. Зато је важно препознати његове симптоме:
• раздражљивост
• малаксалост, поспаност
• дезоријентисаност
• повећана температура
• повраћање
• конвулзије
• несвестица.
Ако приметите неки од симптома прегрејавања, важно је реаговати одмах!
Дете одмах склоните из прегрејаног аутомобила.
· Идите у хладовину. На тај начин ће температура тела да се снизи.
· Скините дете. То ће помоћи да се расхлади, да му кожа дође у директан контакт са ваздухом. Да би се тело што брже и што боље расхладило, потребно је да дете квасите водом.
· Расхладите га тако што ћете поквасити пешкир млаком водом и њиме га освежавати. Препоручује се да положите хладне облоге на врат, препоне, и под пазух. У пределу тих делова тела се налазе крвни судови најближи кожи, па се хлађењем тих подручја убрзава снижавање температуре целог тела. Од велике је важности да дете не дехидрира. Дајте му течност, а ако је већ дехидрирало (узнемиреност, раздражљивост, поспаност, клонулост, хладна кожа, током плакања нема суза, суве усне, сув и обложен језик, упале очи, увучена фонтанела код беба и сл.) дајте детету по неколико гутљаја на сваких петнаестак минута. Уколико детету не буде боље, хитно га одвести у најближу здравствену установу!
9. Водите рачуна и ако превозите кућног љубимца – ако се вози пас на задњем седишту потребно га је везати посебно дизајнираним појасевима за псе, док мали кућни љубимци имају посебне путне кутије. Никада их не остављајте у паркираном аутомобилу на сунцу.
Преузето са сајта Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“