АКТИВНОСТИ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

Тим Саветовалишта за младе, Дома здравља Ниш 02.12.2019. године у периоду од 10:00-13:00 часова организује акцију поводом Светског дана борбе против сиде. Акција ће се одржати испред просторија Саветовалишта за младе.
Здравствени професионалци Саветовалишта пружаће информације младима о могућностима превенције ове болести уз поделу здравствено-промотивног материјала.
Светски дан борбе против сиде се обележава од 1988. године. Тог дана се исказује подршка за људе који су ХИВ позитивни и чланове њихових породица.
ХИВ (вирус хумане имунодефицијенције) је вирус из групе ретровируса, који својим деловањем изазива крајњи синдром познат као сида, АИДС (Acquired Immune Deficiency Syndrome) је заправо класификација за особе, које су поред инфекције ХИВ вирусом, добиле и неку од болести које су у стању да искористе ослабљени имуни систем те особе. ХИВ и АИДС нису синоними.
ХИВ директно напада органе као што су бубрези, срце и мозак, што доводи до прекида рада бубрега, кардиомиопатије и енцефалопатије.