АКТИВНОСТИ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ

У четвртак, 14.11.2019. године од 10:00-12:00 часова, у централном холу Дома здравља Ниш, Служба за здравствену заштиту одраслих- Центар за превентивне здравствене услуге и Световалиште за дијабетес Дома здравља Ниш, организују акцију поводом Светског дана борбе против шећерне болести.

У просторијама Саветовалишта за дијабетес са почетком у 10:30 часова биће одржано предавање намењено грађанству на тему: Превенција дијабетесног стопала. Предавач је мр.сци.др Данијела Цветковић.
У току акције радиће се: скрининг на дијабетес типа 2, контрола шећера из капи крви, контрола крвног притиска, пружање савета од стране здравствених радника уз поделу здравствено промотивног материјала.
Светски дан борбе против шећерне болести се обележава 14. новембра. Обележавамо га и у нашој земљи, и користимо посебну прилику да се скрене пажња и интересовање јавности пре свега на могућност примарне превенције ове болести, као и на сложеност њених здравствених и социјалних последица.

Шећерна болест (Диабетес меллитус) је најучесталија болест жлезда са унутрашњим лучењем (ендокрина болест). То је комплексно обољење у чијој се основи налази поремећај метаболизма угљених хидрата, масти и беланчевина и које је најпознатије по стално повишеним вредностима шећера (глукозе) у крви. Сматра се да око 150 милиона људи у свету болује од ове болести која је у западним, економски развијеним државама главни узрок слепила, узрок половине ампутација ногу и од свих особа на дијализи четвртина болује од шећерне болести. Непосредни узрок смрти оболелих од шећерне болести је у више од половине случајева болест срца и крвних судова, односно срчани или мождани удар. Према истраживачкој пројекцији у наредних 25 година број оболелих ће се удвостручити. Већина новооболелих биће са типом II ове болести, који је и сада далеко учесталији ( 90% оболелих).