АКТИВНОСТИ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ГЛАУКОМА

Одељење офталмологије, Службе за специјалистичко-консултативне делатности Дома здравља Ниш, данас је у својим просторијама на петом спрату организовало акцију “Отворена врата“ поводом обележавања Светског дана борбе против глаукома.

Овом приликом, сви заинтересовани грађани имали су прилику да без упута и заказивања провере очни притиск, добију стручне савете лекара-специјалиста офталмологије и здравствено-промотивни материјал. Посебно су сагледане особе којима није дијагностикован глауком.

Основни разлог за слепило изазвано глаукомом је незнање. Особе преко 40-те године живота треба да су на опрезу. Ако се глауком рано открије и лечење за почне на време, вид се може сачувати.

Лекари желе да скрену пажњу јавности на озбиљност и последице ове болести која неприметно напредује, као и на потребу за редовним прегледима код очноглекара. У ризичну групу спадају особе преко 40-те године живота, посебно уколико имају одређене предуслове за развој глаукома, као што је висок очни притисак. Постоји и неколико других фактора ризика које треба узети у обзир, као што су године старости, породична историја и кратковидост (миопија).