АКТИВНОСТИ ДОМА ЗДРАВЉА НИШ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СВЕТСКОГ ДАНА ХРАНЕ – 16. ОКТОБРА

Светски дан хране -16.октобар,  Дом здравља Ниш обележиће низом активности:

1. Служба поливалентне патронаже, у петак 15.10.2021. године у централном холу у периоду од 08:00 до 11:00 часова,  пригодном акцијом уз поштовање свих препоручених епидемиолошких мера, обележиће овај значајан датум из Календара здравља.

  1. Тим Саветовалишта за младе и Развојног саветовалишта Службе за здравствену заштиту деце и школске деце Дома здравља Ниш, у понедељак 18.10.2021. године са почетком у 11:00 часова у холу саветовалишног дела службе, одржаће едукацију деце на тему правилне исхране.

Правилна исхрана у свакодневном животу треба да задовољи следеће принципе:

  • да је умерена – што би значило да се ни у чему не претерује и да за све треба наћи адекватну меру која је индивидуално прилагођена појединцу у зависности од потреба организма,
  • да је разноврсна – што подразумева унос свих хранљивих материја: угљених хидрата, беланчевина и масти као и витамина и минерала пореклом из намирница,
  • да покрива дневне енергетске потребе индивидуално прилагођене појединцу.

Препорука је да у току дана буде заступљено пет оброка који подразумевају три главна оброка:доручак, ручак , вечеру.Између њих треба уврстити и две ужине. Нажалост због данашњег, брзог темпа живота често је тешко испоштовати ово правило, а притом још и правити размаке од три сата између оброка.Међутим,добро је знати да таквим начином исхране подстичемо метаболизам и добро варење истовремено контролишући апетит.