AКЦИЈА ОБЕЛЕЖАВАЊА СВЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-а

Поводом обележавања Светског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, Служба за здравствену заштиту деце и школске деце Домa здравља Ниш, дана 01.12.2021. године у периоду од 11:00 до 13:00 часова у саветовалишном делу службе организoвала је акцију. Млади су имали прилику да од здравствених професионалаца науче нешто о ХИВ инфекцији, да поставе питања и отклоне све недоумице везане за ову болест. У току акције подељене су едукативне брошуре.
Штаје ХИВ, а шта СИДА (AIDS)

АИДС је крајњи, узнапредовали стадијум инфекције узроковане ХИВ-ом. Настаје услед оштећења одбрамбене моћи организма коју проузрокује ХИВ. Он припада породици спорих вируса (ленти вируси), који напада и постепено уништава имуни систем људи. Овим вирусом могу се заразити само људи и он се преноси искључиво међу људима.
ХИВ се не преноси са људи на животиње или биљке и обрнуто, нити путем предмета, храном, водом, ваздухом, односно уобичајеним социјалним контактима међу људима. Пренос вируса дешава се само контактом оштећене коже или слузокоже са зараженим телесним течностима (крвљу, гениталним секретима) или путем мајчиног млека.