АКЦИЈА ОБЕЛЕЖАВАЊА СВЕТСКОГ ДАНА БЕЗ ДУВАНА

Светски дан без дувана се сваке године обележава на глобалном, тако и на националном и локалном нивоу у многим земљама света. Ове године обележава се под слоганом „Гајимо храну, а не дуван“.
Светски дан без дувана у Дому здравља Ниш биће обележен пригодном акцијом у среду 31.05.2023. године од 11:00-13:00 у централном холу Дома здравља Ниш. Организатор акције је Служба за здравствену заштиту одраслих-Саветовалиште за одвикавање од пушења орган. У току акције предвиђена је подела промотивног материја на тему штетности пушења.
Кључне препоруке кампање су:
– Дуван се узгаја у најмање 124 земље у свету, заузимајући земљиште које би се могло користити за узгој усева који хране милионе људи
– Дуван није високо профитабилна култура за фармере и владе, упркос тврдњама дуванске индустрије у свету
– Прелазак са гајења дувана на гајење пољопривредних култура које се користе у исхрани има потенцијал да обезбеди храну милионима породица и унапреди живот пољопривредних произвођача широм света
– Владе широм света би требало да подрже произвођаче дувана да пређу на алтернативне усеве укидањем субвенција за узгој дувана и прерасподелом ресурса за подршку алтернативама за узгој дувана.