АКЦИЈА ОБЕЛЕЖАВАЊА СВЕТСКЕ НЕДЕЉЕ ДОЈЕЊА

Служба за здравствену заштиту деце и школске деце Дома здравља Ниш, Светску недељу дојења обележила је акцијом у холу саветовалишног дела. Медицински тим ове службе, свим заинтересованим мамама пружао је информације о значају дојења и природне исхране беба и поделио здравствено-промотивни материјал.
Ове године Светска недеља дојења обележава се у периоду од 1. до 7. августа под слоганом „Иступи за дојење – едукуј и подржи!”. Овогодишња кампања фокусира се на оснаживање и повећање капацитета свих актера који ће заштити, подржати и промовисати дојење у свим нивоима друштва.
Десет корака до успешног дојења (за породилишта, домове здравља и установе које се брину о здрављу трудница и породиља):
1. корак: Припремити и видно истаћи програм унапређења и подршке дојењу и о томе редовно информисати све запослене.
2. корак: Обучити сво особље вештинама које су потребне за примену овог програма.
3. корак: Упознати све труднице са предностима дојења и начинима успешног успостављања и одржавања лактације.
4. корак: Помоћи мајкама да започну са дојењем у року од пола сата по рођењу детета.
5. корак: Показати мајкама како да доје и како да одрже лактацију, чак и у случајевима када се мајка и одојче нужно раздвајају.
6. корак: Не давати новорођенчету никакву храну или течност осим мајчиног млека, изузев у случајевима када за то постоје медицинске индикације.
7. корак: Омогућити мајци и новорођенчету боравак у истој просторији свих 24 часа.
8. корак: Подстицати дојење на захтев одојчета.
9. корак: Искључити давање флашица, цуцли и “лажа” деци која сисају.
10. корак: Подстицати оснивање центара и група за пружање подршке дојењу и упућивати на њих мајке по изласку из породилишта.