АКЦИЈА ОБЕЛЕЖАВАЊА МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ХРОНИЧНЕ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА

Поводом обележавања Светског дана борбе против хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) , Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш организовао је акцију у централном холу установе. Заинтересованим грађанима, тим здравствених професионалаца указао је на значај ране дијагностике, контроле и правовременог лечења ове болести.

ХОБП је болест плућа са опструкцијом (сужењем) дисајних путева. Узрок је појачана запаљенска реакција плућа на инхалаторне агенсе која доводи до прогресивне опструкције дисајних путева. Уско је повезана са хроничним коришћењем дувана. Чине је три посебне болести: хронични бронхитис, емфизем плућа и болест малих дисајних путева (хронични бронхиолитис одраслих).

Циљ лечења је спречавање појаве тегоба и њихово уклањање, смањење учесталости и тежине периода погоршања болести и побољшање подношења напора.

Од ове болести сваке године оболева све више људи и представља велики здравствени и социо-економски проблем, па је превенција у смислу престанка пушења најбољи начин за смањење учесталости тог обољења.