ЗАШТИТА КОЖЕ ОД СУНЧЕВИХ ЗРАКА

Са доласком првих топлих сунчаних дана, када више времена проводимо на отвореном, сваке године се намећу слична питања:

– Да ли се треба  излагати дејству сунчевих зрака?

– Колико је сунчање здраво, а колико штетно за наш организам? Које је то оптимално време излагања које нам може донети само позитивне ефекте?

– Како се заштитити од негативних ефеката УВ зрака?

Сунчеви зраци имају вишеструко благотворно дејство на људски организам: повољни психолошки ефекат, повећана физичка покретљивост, помажу приликом лечења пацијената оболелих од псоријазе, и један од веома битних ефеката је синтеза витамина Д у кожи под дејством УВ зрака (који је пак неопходан за обављање различитих функција у организму). Колико Ваша кожа синтетише витамина Д под дејством УВ зрака зависи од више фактора: старосне доби, типа коже, јачине сунчевог зрачења и тако даље. И увек постоји недоумица да ли је то довољно. (Постоје и други начини да се обезбеди довољна количина витамина Д –  путем намирница богатих овим витамином, или употребом витаминских суплемената.)

Списак штетних ефеката до којих долази након излагања УВ зрацима је опширнији и може да се подели на тренутне и накнадне штетне ефекте.

  • Тренутни ефекти су они који се уочавају одмах: опекотине, сунчаница, фотосензитивност,
  • Друга група штетних ефеката може да се појави након прекомерног излагања сунчевом

зрачењу: настанак рака коже, касна пигментација, слабљење имунолошког система и

фотостарење.

Препоруке за заштиту од штетних ефеката УВ зрачења

  • Избегавајте директно излагање сунцу у периоду од 10.00 до 16.00 часова.
  • Користите препарате са заштитним фактором у свим временским условима, у свакој сезони. Препоручљиво је користити фактор заштите од сунца СПФ- 30 (Sun Protection Factor– SPF) и више, који штити од УВА и УВБ зрачења. (Фактор се наноси најмање 15 минута пре изласка напоље, а треба га поново наносити на свака два сата, чешће при обилнијем знојењу, и након сваког боравка у води).
  • Носите капе и шешире са широким ободима и одећу светлих боја, од природних материјала, по могућству са дугим рукавима, или специјалну одећу са заштитним фактором (одећа са ознаком „UPF – ultraviolet protection factor“).
  • Носите наочаре за сунце са 100% УВА/УВБ заштитом.
  • Изаберите козметику и контактна сочива која нуде УВ заштиту, али имајте у виду да је и даље неопходно користити средство за сунчање и носити сунчане наочаре.
  • Редовно проверавајте кожу, како бисте на време приметили било какве сумњиве промене и благовремено се јавили лекару.
  • Избегавајте коришћење соларијума.
  • Заштитите на правилан начин ваше дете од сунца и те поступке спроводите заједно