ПЕРФОРМАНС „НИСИ САМА“ У ЗНАК ОБЕЛЕЖАВАЊА МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА НАСИЉА НАД ЖЕНАМА У ДОМУ ЗДРАВЉА НИШ

Поводом обележавања Међународног дана насиља над женама, Тим за помоћ женама са искуством насиља Дома здравља Ниш уз подршку руководства Дома здравља Ниш, организовао је акцију- перформанс под слоганом „Ниси сама“ у централном холу Дома здравља Ниш.

Акцију су својим присуством подржао је начелник Полицијске управе у Нишу и представници: Тужилаштва у Нишу,РФЗО-а, Центра за социјални рад Ниш, Института за јавно здравље Ниш, Сигурне куће, Здравствене инспекције, Центра за девојке, Удружења ромкиња „Освит“, Основног и вишег суда у Нишу, Завода за судску медицину и др. Акција је била адекватно медијски испраћена.

Циљ акције био је да се пробуди код жена свест о постојању проблема насиља у породици, да оснажи жене да пријаве насиље и да знају да постоје људи и институције које могу да им пруже максималну помоћ и заштиту.
Тим за помоћ женама са искуством насиља Дома здравља Ниш формиран је фебруара 2012. године, одмах након усвајања Протокола Министарства здравља (2011).

Од формирања па до данас, чланови Тима учествовали су у бројним акцијама, трибинама, били гости на конференцијама УНФПА (Фонда за развој Уједињених нација) и ОЕБС-а.

Од стране Омбудсмана Републике Србије, Тим за помоћ женама са искуством насиља Дома здравља Ниш је 2014. године проглашен као најбољи тим за примену посебног протокола и постао пример добре праксе.
На конференцији УНФПА (Фонд за развој Уједињених нација), процедура Тима за помоћ женама са искуством насиља Дома здравља Ниш је проглашена као најбоља и узета од стране Института за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут“ као пример добре праксе и подељен осталим домовима здравља у Србији као модел по коме треба радити.