ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОСТЕОПОРОЗЕ

Служба за физикалну медицину и рехабилитацију и Служба за здравствену заштиту одраслих- Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш , 24.10.2019. године у централном холу Дома здравља Ниш, организовали су акцију поводом обележавања Светског дана борбе против остеопорозе.
За здравље костију најважније је да буду правилно формиране у детињству и младости. Калцијум је главни минерал костију који се уграђује у коштано ткиво и повећава му густину. Под дејством витамина Д повећава се усвајање калцијума у цревима и уградња у кости. Бебама и деци се одавно даје рибље уље, а данас капи витамина Д да се спречи недостатак истог и настанак рахитиса(слабих костију). Усвајање калцијума је регулисано женским полним хормоном- естрогеном. Зато у менопаузи кад организам остане без естрогена долази до наглог губитка коштане масе. За чврстину костију најважнија је густина костију која се оствари између 20 и 30. године.
Ризик од прелома костију изазваних остеопорозом расте са годинама старости, а процењује се да 30 до 50% жена старијих од 65 година оболева од остеопорозе, као и да ће чак једна трећина њих доживети фрактуру као последицу ове болести.
Проблем ове болести је то што протиче најчешће без симптома, до тренутка када настају најтеже последице, односно фрактуре. Смањење висине, погрбљеност и болови у леђима најчешће се приписују другим разлозима или једноставно старењу.
Смањење коштане густине је праћено и увећаним ризиком за настанак прелома, често након минималних траума. Њен неизбежан пратилац је висока учесталост прелома пршљенских тела и врата бутне кости са великим патњама и инвалидношћу.Постоје два типа остеопорозе- постменопаузална и сенилна остеопороза. Постменопаузална остеопороза се јавља код жена након менопаузе (последње менструације), и праћена је преломима пршљенова.Сенилна остеопороза се јавља у оба пола након 70. године, презентује се поглавито преломима кука и узрокована је старењем.
Остеопороза може настати и као последица других обољења (поремећаји рада штитне жлезде и паратитеоидне жлезде, хипогонадизма), после дуготрајне употребе кортикостероида, дуготрајних имобилишућих болести.За изградњу костију неопходно је присуство калцијума и фосфора у односу 2:1, али и бројних других минерала: бор, манган, магнезијум, цинк, бакар...
Избалансирана исхрана са одговарајућим уносом калцијума и физичка активност важна је за изградњу и очување чврстих костију. У терапији остеопорозе примењују се лекови који спречавају даљи губитак коштане масе.

Тимови лекар-специјалиста физикалне медицине и рехабилитације и физиотерапеутски техничар свим заинтересованим особама пружали су савете о могућностима превенције остеопорозе и поделу промотивног материјала.
Акција је била добро посећена.