ПРАВИ ЈЕ ТРЕНУТАК ЗА ВАКЦИНУ ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА

Дом здравља Ниш је са вакцинацијом становништва против сезонског грипа кренуо 14.10.2019. године. Позивамо грађане да се вакцинишу и да то ураде док су здрави. Време неопходно за стицање имунитета је 2–3 недеље након давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета варира и износи 6–12 месеци, па из тога произилази потреба вакцинације сваке године, као и због варирања различитих сојева вируса грипа који могу да се мењају сваке године/сезоне.

Имајући у виду различиту ефикасност вакцине према узрасним категоријама код којих се апликује, потребно је напоменути да се код вакцинисаних у случају оболевања развија блажа клиничка слика, као и да се редукују могуће теже компликације у случају оболевања код особа које су у ризику.
Изузимајући привремене или трајне контраиндикације, ову вакцину је могуће апликовати већ у узрасту од навршених 6 месеци живота.
Вакцина је бесплатна, потребно је само да се јаве свом изабраном лекару.

Прву вакцину против грипа примио је директор Дома здравља Ниш проф. др Милорад Јеркан и дао пример осталим грађанима да се благовремено вакцинишу.
Најефикаснија мера превенције против грипа је управо вакцинација.