НАЦИОНАЛНА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА У ДОМУ ЗДРАВЉА НИШ - „ПОДРЖИ ДОЈЕЊЕ - ОСНАЖИ РОДИТЕЉЕ. САДА И УБУДУЋЕ“

Акција обележавања Националне недеље дојења одржаће се дана 07.10.2019.године са почетком у 11:30 часова у просторијама Саветовалишта за труднице Дома здравља Ниш.

Овом приликом биће позване будуће маме и тате као и маме са бебама. Активно учешће у овој акцији узеће Служба поливалентне патронаже, Служба за здравствену заштиту жена- Саветовалиште за труднице, Служба за здравствену заштиту деце и школске деце Дома здравља Ниш.

Слоган овогодишње Националне недеље дојења је „Подржи дојење - оснажи родитеље. Сада и убудуће“.

Организатори и учесници ове акције су Дом здравља Ниш и Клинички центар Ниш, а придружиће се и Институт за јавно здравље Ниш.

Препознајући значај који дојење има за правилан раст и развој новорођенчади и одојчади, Министарство здравља је подржало иницијативу стручњака да се предузму активности у циљу повећања броја деце на природној исхрани. Након именовања националног координатора за дојење, у претходних годину дана стручни тим је израдио Национални програм подршке дојењу, породичној и развојној нези новорођенчета који је Влада Републике Србије усвојила у јулу 2018. године. Програм дефинише повећање стопе искључивог дојења за децу до 6 месеци старости са 13% на 20% до 2021. године и има за циљ да омогући потребне предуслове како би се мајке мотивисале и едуковале да успоставе и што дуже, а пожељно годину дана, одрже дојење.