БУДУЋЕ МАМЕ ПОТПУНО СПРЕМНЕ ЗА ПОРОЂАЈ

У Служби за здравствену заштиту жена Дома здравља Ниш у просторијама Саветовалишта за труднице на првом спрату, кренула је са радом нова група полазница овог саветовалишта.

Психофизичка припрема обухвата труднице од 28 недеље трудноће, до порођаја. Трудница на психофизичку припрему долази једнапут недељно. Припрема траје 8 недеља.

Трудница од свог гинеколога добија упут да може да похађа школу, јавља се у саветовалишту акушерској сестри и заказује термин доласка. Формирају се групе од десет трудница.

Психофизичку припрему труднице за порођај води едукована акушерска сестра-техничар. У тиму ради гинеколог, педијатар, психолог, стоматолог, епидемиолог и патронажна сестра.

Сваког часа труднице имају предавача из тима, раде физичке вежбе и вежбе дисања, а после 38 недеље и вежбе напињања. Осмог часа труднице са акушерском сестром одлазе у заказану посету породилишту где се упознају са простором, особљем породилишта. Након тога обилазе беби френдли где су смештене маме са бебама и планиран је разговор са дежурним гинекологом.

Све труднице које прођу едукацију припреме за порођај изузетно су задовољне стеченим знањем и потпуно спремне за порођај.