ДОЈЕЊЕ, ДОБРА ПОДЛОГА ЗА ЗДРАВЉЕ ДЕТЕТА

У жељи да се информишу суграђани о дојењу који је кључни фактор здравља и благостања одојчади и мајки а уједно да пружи и професионалну подршку будућим родитељима, Служба за здравствену заштиту одраслих- Центар за превентивне здравствене услуге и Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ниш, организују акцију на тему “Дојење-најбољи избор“, 12.09.2019. године у периоду од 10:00-12:00 часова, у централном холу Дома здравља Ниш.

Здравствени професионалци пружиће информације свим заинтересованим родитељима у вези значаја дојења и правилне исхране деце. У току акције биће подељен промотивни материјал са едукативним садржајем.

Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године. И састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Сисањем, осим што задовољава потребу за храном, дете остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки и представља витални део одрживог развоја и значајну компоненту глобалне акције окончања поремећаја ухрањености.

Подршку мајкама које доје могуће је обезбедити на различите начине. Традиционално, подршку пружа ужа, али и шира породица. Потребна је међутим и подршка шире околине, а поред здравствених радника и саветника за дојење и подршка пријатеља, као и заједнице у целини.