ЗА ЗДРАВЕ КОСТИ И БОЉУ ПОКРЕТЉИВОСТ

Данас у централном холу Дома здравља Ниш, Служба за здравствену заштиту одраслих - Центар за превентивне здравствене услуге и Служба поливалентне патронаже, одржале су акцију "Превенцијом до очувања здрављa – Ризик од остеопорозе“. Акцији се одазвао велики број суграђана са жељом да унапреде своја знања и спрече ризик од настајања повреда и прелома костију.

За здравље костију најважније је да буду правилно формиране у детињству и младости. Калцијум је главни минерал костију који се уграђује у коштано ткиво и повећава густину. Под дејством витамина Д повећава се усвајање калцијума у цревима и уградња у кости. Усвајање калцијума је регулисано женским полним хормоном- естрогеном. Зато у менопаузи кад организам остане без естрогена долази до наглог губитка коштане масе. За чврстину костију најважнија је густина која се оствари између 20-те и 30-те године.

Смањење коштане густине је праћено и увећаним ризиком за настанак прелома, често након минималних траума. Њен неизбежан пратилац је висока учесталост прелома пршљенских тела и врата бутне кости са великим патњама и инвалидношћу.

Избалансирана исхрана са одговарајућим уносом калцијума и физичка активност важна је за изградњу и очување чврстих костију. У терапији остеопорозе примењују се лекови који спречавају даљи губитак коштане масе.