ОБЕЛЕЖЕН „СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ АЛЦХАЈМЕРОВЕ БОЛЕСТИ“ У ДОМУ ЗДРАВЉА НИШ

На Светски дан борбе против Алцхајмерове болести, стручњаци поручују да иако је прошао век од како је откривена ова болест, за њу још увек нема лека.

Служба за специјалистичко консултативну делатност -Одељење неуропсихијатрије и Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш су 05.09.2019. године у централном холу, обележиле „Светски дан борбе против Алцхајмерове болести“.

Методе којима се данас боримо против те болести, јесу лекови који би зауставили њено ширење, међутим, они најефикаснији и даље се испитују.
Највећи проблем при постављању дијагнозе Алцхајмерове болести у Србији јесте касно јављање ових болесника лекару. Почетни стадијуми деменције, који се одликују заборављањем догађаја који су се недавно десили и разговора с особама у последњих неколико сати, тешкоћама у налажењу речи и памћењу нових информација, често бивају занемарени и сматрају се нормалним за старост. Старост се не сме поистоветити с деменцијом јер је у питању болест која није део нормалног процеса старења.
Битно је истаћи да лекови постоје, а засад званично прихваћена терапија Алцхајмерове болести јесте она која подразумева стабилизацију болести, што значи да не можемо знатно утицати на узрок, али можемо на симптоме болести
Број оболелих од Алцхајмерове болести повећава се старењем, с тога стручњаци свим особама које оду у пензију саветују да се здраво хране, да буду физички активне и да не престану да раде на себи.