СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ АЛЦХАЈМЕРОВЕ БОЛЕСТИ

У четвртак, 05.09.2019. године од 10:00-12:00 часова, у централном холу Дома здравља Ниш, Служба за специјалистичко консултативну делатност -Одељење неуропсихијатрије и Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш, организују акцију поводом „Светског дана борбе против Алцхајмерове болести“.
Светски дан борбе против Алцхајмерове болести први пут је обележен 21. септембра 1994. године, када су се удружења за борбу против ове болести и друге организације широм света ујединиле у напорима да се подигне свест о болести и њеном утицај на породице, заједнице и нације.

Циљ обележавања Светског дана борбе против Алцхајмерове болести јесте скретање пажње јавности о значају болести, потешкоћама и изазовима у дијагностици и лечењу, као и потребама и проблемима са којима се оболели и њихове породице свакодневно сусрећу.
Деменција представља стечени губитак интелектуалних способности, са доминантним поремећајем памћења, мишљења и понашања, који значајно ометају професионалне и свакодневне активности. Деменција кроз Алцхајмерове болести чини преко 50% свих облика деменција.
Узроци настанка болести још увек нису потпуно познати. Предпоставља се да старије животно доба представља главни фактор ризика, јер се након шездесете године живота учесталост обољевања удвостручава на сваких пет година живота. Поред тога, факторе ризика представљају и различити циркулаторни поремећаји, неуродегенеративне промене мозга као и предходне повреде мозга.
Почетни симптоми болести могу бити различити, али стручњаци наглашавају 10 упозоравајућих знакова:

  • заборављање које ремети свакодневницу
  • смањена моћ планирања и решавања проблема
  • тешкоће у обављању познатих задатака
  • дезорјентисаност у времену и простору
  • проблеми са апстрактним мишљењем
  • проблеми у проналажењу одговарајућих речи
  • губљење ствари
  • смањено или слабо расуђивање
  • повлачење из друштвених активности
  • промене расположења и личности

У овом тренутку не постоји ефикасни лек за Алцхајмерову болест, али постоји адекватна терапија која спречава даље напредовање болести. Због тога је веома битно да се болест открије у почетном стадијуму како би пацијент што дуже могао самостално да функционише.
Особе оболеле од Алцхајмерове болести, су упућене на помоћ и негу од стране своје породице. Лекар, пацијент и чланови породице заједничком сарадњом могу допринети лакшем савладавању болести.
Позивамо чланове породица, неговатеље оболелих од Алцхајмерове болести да 05.09. 2019. године од 10:00 до 12:00 часова,  у холу Дома здравља Ниш дођу, како би добили савете и брошуре које ће им помоћи да  што боље упознају потребе оболелих како би им што адекватније помогли.

Алцхајмерова болест није разлог да се повлачите или кријете у себе. Напротив, што је више људи у Вашој околини упознато са ситуацијом, то ћете лакше наићи на разумевање, помоћ и подршку.