ЗНАЧАЈ РАНОГ ОТКРИВАЊА БОЛЕСТИ И СПРЕЧАВАЊА КОМПЛИКАЦИЈА

Данас у централном холу Дома здравља Ниш, Служба за здравствену заштиту одраслих - Центар за превентивне здравствене услуге и Служба поливалентне патронаже, одржале су акцију  "Превенцијом до очувања здравља- Компликације дијабетеса ". Акцији се одазвао велики број суграђана.
Овом приликом здравствени радници давали су савете и делили здравствено промотивни материјал.
Уз одговарајући начин лечења дијабетеса могуће је избећи компликације. Тако можете да водите готово нормалан живот, да будете успешни у  свом послу, да учествујете у спортским активностима и да имате потомство. Дијабетес тип 2 захтева промену животних навика. Најбитинији су губитак вишка килограма и повећање физичке активности. Неопходно је редовно мерење вредности шећера у крви. Узимање одговарајућих лекова за стимулисање производње инсулина и инсулинске осетљивости помоћи ће да одржите вредности шећера у крви унутар нормалног распона. Многим особама са дијабетесом типа 2 требаће и додатни инсулин.
У току акције жене су оспособљене да врше самопреглед дојке и упознате  са значајем раног откривања промена на дојци. Свим женама старијим од 50 година заказан је мамографски преглед.