КАКО СПРЕЧИТИ КОМПЛИКАЦИЈЕ ДИЈАБЕТЕСА

У централном холу Дома здравља Ниш, 20.08.2019.године у периоду од 10:00– 12:00 часова одржаће се акција „ Превенцијом до очувања здравља- компликације дијабетеса“ у организацији Центара за превентивне здравствене услуге и Службе поливалентне патронаже. Будите мотивисани и контролишите своје здравље.

Хроничне компликације се деле на васкуларне и неваскуларне. Васкуларне компликације се даље деле на микроваскуларне ретинопатија, нефропатија, неуропатија) и макроваскуларне (болест коронарних артерија, периферна васкуларна болест, цереброваскуларна болест). Ризик од хроничних компликација се повећава у функцији трајања хипергликемије, оне обично постају видљиве у другој деценији трајања болести.

У току ове акције радиће се промоција Саветовалишта за дијабетес, подела здравствено промотивног материјала у циљу раног откривања шећерне болести и спречавања компликација код оболелих. Радиће се и едукација жена за самопреглед дојке уз могућност заказивања мамографије за жене старије од 50 година.