ОДРЖАНА АКЦИЈА ПОСВЕЋЕНА УЗОРКОВАЊУ ЈУТАРЊЕГ И ДВАДЕСЕТЧЕТВОРОЧАСОВНОГ УРИНА

У централном холу Дома здравља Ниш, одржана је  акција  посвећена узорковању јутарњег и  двадесетчетворочасовног урина. Заинтересованим грађанима, на бројна питања одговарали су тимови лекара и сестара Службе за лабораторијску дијагностику и Службе за здравствену заштиту одраслих-  Центара за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш уз поделу  упутства за правилно сакупљање првог јутарњег урина и упутства за правилно сакупљање 24 часовног урина.

Упутство за правилно сакупљање првог јутарњег урина

  1. Темељно оперите и осушите руке
  2. Скините поклопац са чаше и одложите га на страну тако да спољна страна лежи на подлози
  3. Оперите Вашу урогениталну регију (мокраћно-полни органи) топлом водом и обришите чистим убрусом или пешкиром
  4. Испустите малу количину урина у WC шољу јер почетни млаз може бити контаминиран бактеријама са коже или из отвора мокраћовода
  5. Средњи млаз измокрите у чашу за прикупљање урина. Чаша треба да буде напуњена између 1/2 и 2/3 запремине.
  6. Ставите поклопац,  добро га учврстите и не заборавите да добро оперете руке након сакупљања узорка урина

Урин би требало у року од 2 часа доставити лабораторији
Упутство за правилно сакупљање 24 часовног урина
За квантитативну анализу, мора се узети укупна запремина урина излучена у току 24 часа. Током сакупљања 24 часовног урина, требало би да попијете најмање 6 часа од по 250 мл воде (1,5л)
1. Ујутру најпре комплетно испразните бешику, ОДБАЦИТЕ сав урин
2. Сакупите СВЕ узорке урина током остатка дана, вечери и ноћи
3. Тачно 24 часа касније, комплетно испразните бешику (укључујући и први јутарњи урин другог дана) и придодајте предходној количини. Ово је последњи узорак који комплетира вашу 24 часовну количину урина. Измерите у литрима укупну количину урина измокрену за тих 24 часа (тзв. диурезу). Након тога, из укупне количине урина (нпр1,6 л) исипајте у малу чашицу за урин и тај узорак донесите у лабораторију.
4. За одређивање калцијума и фосфата у 24 часовном  урину, потребно је да се најпре обратите лабораторијском особљу како би сте добили одређени стабилизатор који ћете сипати у посуду пре почетка сакупљања 24 часовног урина.

Препорука је избегавати сексуални контакт један дан пре давања урина на анализу јер семинална тецност, вагинални секрет и менструална крв могу контаминирати урин. Не би требало јести банане, ананас, авокадо, лешнике, бадеме и не би требало пити кафу.