АКЦИЈA О ЗНАЧАЈУ БЛАГОВРЕМЕНЕ ЛАБОРАТОРИЈСКЕ ДИЈАГНОСТИКЕ

Служба за лабораторијску дијагностику и Служба за здравствену заштиту одраслих-  Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш, 15.08.2019. године  од 10:00-12:00 часова, у централном холу Дома здравља Ниш, организују акцију  о значају благовремене лабораторијске дијагностике, а посвећена је узорковању јутарњег и  двадесетчетворочасовног урина.

За преглед урина и/или уринокултуре неопходно је узети, након личне хигијене (топлом водом и сапуном), први јутарњи урин (средњи млаз) у стерилну посуду и у најкраћем року донети га у лабораторију. Урин се до доласка у лабораторију може држати у фрижидеру неко време. Преглед узорка урина треба да се уради најкасније 2 сата од његовог узимања, а максимално 4 ако је урин чуван у фрижидеру.
За анализе које се одређују из 24 часовни урина (целодневног) треба попити 6 до 8 чаша воде (око 1,5 Л). Урин сакупљати у чисте пластичне боце (најбоље од флаширане воде). Прво јутро скупљања мокраће, најпре комплетно испразните бешику, одбацити тај урин и забележити време. Сакупљати СВЕ узорке урина током дана и ноћи у пластичну боцу. Тачно 24 сата од почетка сакупљања, комплетно испразнити бешику и сав урин додати претходној количини. Овај последњи узорак комплетира Ваш 24 часовни урин.