ПРЕВЕНЦИЈА И РАНА ДИЈАГНОСТИКА ОСТЕОПОРОЗЕ

Данас у централном холу Дома здравља Ниш, Служба за здравствену заштиту одраслих - Центар за превентивне здравствене услуге и Служба поливалентне патронаже, одржале су акцију  "Превенцијом до очувања здравља - Ризик од остеропорозе“. Акцији се одазвао велики број суграђана.

За здравље костију најважније је да буду правилно формиране у детињству и младости. Калцијум је главни минерал костију који се уграђује у коштано ткиво и повећава му густину. Под дејством витамина Д повећава се усвајање калцијума у цревима и уградња у кости. Усвајање калцијума је регулисано женским полним хормоном- естрогеном. Зато у менопаузи кад организам остане без естрогена долази до наглог губитка коштане масе. За чврстину костију најважнија је густина костију која се оствари између 20 и 30. године.

Смањење коштане густине је праћено и увећаним ризиком за настанак прелома, често након минималних траума. Њен неизбежан пратилац је висока учесталост прелома пршљенских тела и врата бутне кости са великим патњама и инвалидношћу.

Избалансирана исхрана са одговарајућим уносом калцијума и физичка активност важна је за изградњу и очување чврстих костију. У терапији остеопорозе примењују се лекови који спречавају даљи губитак коштане масе.
У току акције жене су оспособљене да врше самопреглед дојке и упознате  са значајем раног откривања промена на дојци. Свим женама старијим од 50 година заказан је мамографски преглед.