УСПЕШНА ПРОМОЦИЈА СКРИНИНГ ПРОГРАМА

Данас у централном холу Дома здравља Ниш, Служба за здравствену заштиту одраслих- Центар за превентивне здравствене услуге и Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ниш, реализовала је акцију на тему “Промоција скрининг програма“. Акцији се одазвао велики број грађана.

Србија је по оболевању од рака на осамнестом, а по смртности на другом месту у Европи. То јасно указује на неопходност већег ангажовања на превентиви и раном откривању рака, што Република Србија и чини увођењем организованих скрининг програма.

Програми скрининга значајно смањују морталитет од рака грлића материце, рака дебелог црева и рака дојке. Скрининг представља препознавање до тада неоткривене болести, коришћењем скрининг теста у привидно здравој, тј. асимптоматској циљној популацији. Циљ скрининга рака дојке је смањивање морталитета док се са организованим скринингом рака грлића материце и рака дебелог црева, смањују и инциденција и морталитет.

Организовани скрининг представља масовно позивање циљне популације на тестирање и тумачење скрининг тестова праћено строгом контролом квалитета и извештавањем. Организовани скрининг се ради у циклусима на неколико година (2 или 3, у зависности од врсте скрининга) у складу са епидемиолошким и демографским подацима као и кадровским и финансијским капацитетима.

Организовани скрининг је организационо захтеван и сложен процес па је зато неопходно постепено ширити територију на којој се спроводи у складу са обезбеђивањем  свих потребних материјалних и финансијских услова као и едукације здравствених радника.

Суграђани су мотивисани да се јаве свом лекару и ураде следеће скрининге по предвиђеној старости: скрининг на дијабетес типа 2, скрининг на кардиоваскуларне болести, скрининг на депресију, скрининг на колоректални карцином.

У току акције патронажне сестре радиле су на оспособљавању жена да врше самопреглед дојке и оне су упознате са значајем раног откривања промена на дојци. Свим женама старијим од 50 година заказан је мамографски преглед.