„ПОДРЖИ ДОЈЕЊЕ-ОСНАЖИ РОДИТЕЉЕ. САДА И УБУДУЋЕ.“

Служба за здравствену заштиту деце и школске деце и Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ниш, организују акцију поводом „Светске недеље дојења“, 06.08.2019. године  од 09:00-11:00 часова, у парку Чаир испред Дечијег културног центра. Партнер у овој акцији је Градска општина Медијана.
Мултидисциплинарни тим кога чини педијатар, патронажна сестра, педијатријска сестра пружиће информације свим заинтересованим родитељима у вези значаја дојења и правилне исхране деце.
У току акције биће подељен промотивни материјал са едукативним садржајем.
Слоган Светске недеље дојења 2019.године је „ПОДРЖИ ДОЈЕЊЕ-ОСНАЖИ РОДИТЕЉЕ. САДА И УБУДУЋЕ.“
Циљеви  су:
Информисати људе о вези између дојења и социјалне подршке родитељима.
Учврстити подршку вредностима родитељства и родно уједначеним социјалним нормама на свим нивоима ради пружања подршке дојењу.
Сарађивати са појединцима и организацијама који пружају подршку родитељима.
Подстицати деловање ка родној равноправној родитељској социјалној заштити како би се унапредило дојење.

Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године. И састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Сисањем, осим што задовољава потребу за храном, дете остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки и представља витални део одрживог развоја и значајну компоненту глобалне акције окончања поремећаја ухрањености.

Подршку мајкама које доје могуће је обезбедити на различите начине. Традиционално, подршку пружа ужа, али и шира породица. Потребна је међутим и подршка шире околине, а поред здравствених радника и саветника за дојење и подршка пријатеља, као и заједнице у целини.