ЧЕТВРТИ ОВОГОДИШЊИ БАЗАР ЗДРАВЉА БИЋЕ ОДРЖАН У НИШКОЈ БАЊИ

Дом здравља Ниш у петак 02.08.2019.године од 10:00-12:00 часова на главном шеталишту у Нишкој Бањи, организује у сарадњи са Градском општином Нишка Бања четврти овогодишњи „Базар здравља“.  На Базару здравља учествоваће све службе Дома здравља Ниш.

Овом приликом грађани ће моћи да провере своје здравље бесплатно и на лицу места.
На Базару здравља радиће се: мерење крвног притиска, мерење шећера у крви, одређивање процента масне масе  у организму, одређивање БМИ, подела савета у вези правилне исхране спортиста, подела едукативног материјала уз стручне савете лекара везане за здравље и здраве стилове живота.

Водеће узроке оболевања и умирања у Републици Србији представљају хронична незаразна обољења (болести срца и крвних судова, шећерна болест, малигне болести – рак дојке, грлића материце и дебелог црева), чијем настанку и развитку доприносе фактори ризика у највећој мери везани за неадекватно здравствено понашање, као и за факторе наслеђа. Ризик настанка ових обољења се може редуковати или елиминисати применом одређених промотивних активности и превентивних интервенција.
Основни задатак Дома здравља Ниш као установе примарне здравствене заштите је унапређење здравља и побољшање квалитета живота елиминисањем узрока који доводе до појаве болести и приближавање система здравствене заштите корисницима.
И ове године организоваће се „Базари здравља“ на различитим локацијама у граду.
Основни циљ  промоције здравља и здравих стилова живота је смањење броја новооболелих и броја умрлих од хроничних незаразних болести.