ДИЈАБЕТЕС И ФАКТОРИ РИЗИКА

КРВНИ СУДОВИ
Дијабетес може да оштети крвне судове и да изазове њихово сужавање, на пример у доњим екстремитетима. То узрокује појаву бола, а може да доведе и до срчаног удара или инфаркта.
ГОЈАЗНОСТ
Уколико имате дијабетес и гојазни сте, ризик за болести кардиоваскуларног система или инфаркт је знатно повећан. Морате да изгубите на тежини и редовно да вежбате.
ХИПЕРТЕНЗИЈА
Висок крвни притисак (виши од 135/85 mmHg) оптерећује срце и повећава могућност настанка срчаног удара. Стриктно се придржавајте прописаног лечења.
ХОЛЕСТЕРОЛ
Висок ниво холестерола (укупан холестерол виши од 5 mmol/L, LDL виши од 2,5 mmol/L) мора да буде коригован одговарајућом исхраном, физичком активношћу и уколико то није довољно, лековима.
ТИГЛИЦЕРИДИ
Висок ниво триглицерида има негативан утицај на крвне судове. Висок ниво (преко 2,0 mmol/L) мора да буде коригован престанком конзумирања алкохолних пића и слаткиша. Обавезно држите под контролом ниво шећера у крви.
ПУШЕЊЕ
Пушење повећава ризик за васкуларна обољења. Уколико престанете са пушењем, аутоматски смањујете могућност настанка срчаног удара за 50%.
Данас је одржана акција Саветовалишта за дијабетес у централном холу Дома здравља у Нишу, у времену од 08:00-09:00 часова.
У току акције свим заинтересованим грађанима урађена је контрола шећера из капи крви, контрола крвног притиска, пружање савета од стране лекара и подељен здравствено промотивни материјал.
Акцији се одазвало 70 суградђана.