МОЖДАНИ УДАР - КОНТРОЛИШИТЕ СЕ И РЕАГУЈТЕ ПРАВОВРЕМЕНО

Служба за здравствену заштиту одраслих- Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш, одражаће акцију у уторак 30.07.2019. године у централном холу Дома здравља под називом "Превенцијом до очувања здравља – мождани удар". Акцији ће се придружити и Служба поливалентне патронаже.
Симптоми можданог удара су разноврсни, зависно од тога који је део мозга захваћен жаришним патолошким процесом, али је за све поремећаје карактеристично да настају изненадно и често су праћени јаком главобољом и повраћањем. За особе које доживе мождани удар најважније је брзо препознавање симптома и хитан транспорт у болницу, без панике, јер се ово обољењеможе успешно лечити. Постоји савремени лек који помаже, али је од пресудне важности да се примени у прва три сата од настанка можданог удара. Због тога је веома важан долазак у болницу у првом сату од појаве симптома, као и брза, прецизна дијагностика. На тај начин се исход обољења помера ка излечењу без последица, које могу бити различите и бројне опет у зависности од тога који је део мозга – због зачепљења или пуцања (прскања) крвног суда – одумро.
Здравствени професионалци из различитих области, пружаће савете и неопходне информације везане за превенцију и рану дијагностику акутног можданог удара.
Заинтересованим грађанима Ниша и околине биће подељен здравствено-васпитни материјал.