КОНТРОЛИШИТЕ СЕ И РЕАГУЈТЕ ПРАВОВРЕМЕНО

Служба за здравствену заштиту одраслих- Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш, одражаће акцију у уторак 16.07.2019. године у централном холу Дома здравља под називом "Превенцијом до очувања здравља - Борба против хипертензије". Акцији ће се придружити и Служба поливалентне патронаже.
Суграђани ће моћи да се посаветују са лекарима о значају редовног мерења крвног притиска, узимању прописане терапије и упражњавању здравих стилова живота.
На појаву хипертензије поред наслеђа одговорни су и неправилна исхрана,  физичка неактивност,  гојазност, пушење, стрес.

На већину ризичних фактора можете и морате сами да утичете:
• Одржавајте нормалну телесну тежину – губитак телесне тежине, заједно са смањеним уносом соли, снижава крвни притисак. Високи крвни притисак и гојазност одговорани су за појаву половине свих болести срца и фактор је ризика број један за појаву можданог удара.
• Водите рачуна о својој исхрани – једите воће и поврће сваког дана - минимум 600г дневно јер мали унос воћа и поврћа сматра се одговорним за настанак око 20% свих болести срца. • Користите мање соли (до 3 грама дневно).
• Будите физички активани – и 30 минута физичке активности (брза шетња) може помоћи у спречавању инфаркта и шлога. Користите степенице уместо лифта, идите у шетњу за време паузе, изађите из аутобуса неколико станица раније, а остатак пута препешачите, возите бицикл.
• Реците НЕ дувану – ризик од болести срца и можданог удара ће се смањити у року од годину дана и вратиће се на нормалан ниво током времена.