ИНФОРМИШИТЕ СЕ, БЛАГОВРЕМЕНО ЛЕЧИТЕ И ВЕЖБАЈТЕ

Успешно реализована акција на тему “Бол у глави-узрок у врату“ у организацији  Службе за физикалну медицину и рехабилитацију. Акцију је подржао и дао свој допринос као лекар спортске медицине и директор Дома здравља Ниш, проф.др Милорад Јеркан.

Главобоља овог типа праћена је болом који почиње у врату уз укоченост и отежану покретљивост врата. Може да се шири напред да захвата половину чела и подручје око уха и ока на истрој страни. Ретко када праћена је осећајем мучнине, повраћањем или вртоглавицом. Погоршава се при покретима у врату и шири у раме или руку исте стране као тупа бол умерене јачине са осећајем утрнулости прстију шаке. Бол је последица дуготрајног спазма мишића врата и раменог појаса који су дуго у згрченом положају, лоше прокрвљени и под сталном контракцијом. Пре постављања дијагнозе потребно је искључити сва остала стања и болести, пре свега мигренозну и тензиону главобољу, анемију, поремећај вида, синузитисе.

У акутној фази примењују се лекови и меки оковратник за имобилизацију а у субакутној и хроничној фази физикална терапија и мануелна терапија. Вежбама се постиже пуна функција и мобилност вратног дела кичменог стуба.