БУДИТЕ МОТИВИСАНИ И КОНТРОЛИШИТЕ СВОЈЕ ЗДРАВЉЕ

У склопу активности и мера за очување здравља, дана 09.07.2019.године у централном холу Дома здравља Ниш, Служба за здравствену заштиту одраслих - Центар за превентивне здравствене услуге и Служба поливалентне патронаже, одржале су акцију  "Превенцијом до очувања здравља-шећерна болест". Акцији се одазвао велики број пацијената.
У току разговора са пацијентима подељен је здравствено промотивни материјал у циљу раног откривања шећерне болести и спречавања компликација код оболелих. У току акције жене су оспособљене да врше самопреглед дојке и упознате  са значајем раног откривања промена на дојци. Свим женама старијим од 50 година заказан је мамографски преглед.

Под одређеним околностима, код особа са дијабетесом типа 2, које не контролишу вредности шећера у крви, могу се развити врло високе концентрације шећера. Тело тада покушава да се реши вишка шећера у крви- елиминацијом путем мокраће. То значајно повећава губитак течности и може да доведе до озбиљнијих последица. Шећер cе у мокраћи појављује када је његова вредност у крви виша од приближно 10 mmol/L.