ОДРЖАНА АКЦИЈА ПОСВЕЋЕНА ПРИПРЕМАМА ЗА ПУТОВАЊЕ И „ЗДРАВО ЛЕТО“

Служба за здравствену заштиту деце и школске деце-Саветовалиште за младе и Служба за здравствену заштиту одраслих-  Центар за превентивне здравствене услуге   Дома здравља Ниш, реализовао је акцију, 04.07.2019. године  од 10:00-12:00 часова, у централном холу Дома здравља Ниш.

Здравствени радници пружали су савете за „Здраво лето“ и да се избегну здравствени проблеми. Осим савета подељени су и флајери са препорукама за путовање.

Водеће узроке оболевања и умирања у Републици Србији представљају хронична незаразна обољења (болести срца и крвних судова, шећерна болест, малигне болести – рак дојке, грлића материце и дебелог црева), чијем настанку и развитку доприносе фактори ризика у највећој мери везани за неадекватно здравствено понашање, као и за факторе наслеђа. Ризик настанка ових обољења се може редуковати или елиминисати применом одређених промотивних активности и превентивних интервенција.

Основни задатак Дома здравља Ниш као установе примарне здравствене заштите је унапређење здравља и побољшање квалитета живота елиминисањем узрока који доводе до појаве болести и приближавање система здравствене заштите корисницима.

И ове године организоваће се „Базари здравља“ на различитим локацијама у граду, у јулу, августу и септембру.
Основни циљ  промоције здравља и здравих стилова живота је смањење броја новооболелих и броја умрлих од хроничних незаразних болести.