ОБЕЛЕЖАВАЊЕ „МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И НЕЗАКОНИТЕ ТРГОВИНЕ ДРОГАМА“

Дома здравља Ниш, Саветовалишта за младе, у сараднји са Г.О.Медијана, у уторак 26.06.2019. године, у периоду од 17:00 до 19:00 часова испред тржног центра „Форум“ организује акцију поводом обележавања Међународног дана против злоупотребе и незаконите трговине дрогама.

Циљ ове манифестације је промоција здравих стилова живота и нових могућности у превенцији болести зависности.

Резолуцијом 42/112, 1987. године Генерална скупштина УН-а прогласила је 26. јун Међународним даном против злоупотребе и незаконите трговине дрогама као израз одлучности да ојача деловање и сарадњу у борби против злоупотребе и трговине дрогама. Овај дан обележава се широм света у циљу мобилисања појединаца и заједнице за подизање свести о великом друштвеном проблему који представља, пре свега, илегална дрога и за активан однос у сузбијању проблема злоупотребе дрога.

Слоган кампање за 2019. годину је „Здравство и правосуђе – заједно у сузбијању дрога” (Хеалтх фор Јустице. Јустице фор Хеалтх) и има за циљ да нагласи значај сарадње здравственог и правосудног система јер ефективни одговори на проблеме повезане са дрогом нису могући без мултисекторске сарадње. Ова подразумева сарадњу различитих сектора као што су здравство, полиција, правосудни органи, социјална заштита, просвета, али и и други сектори и организације. Само кроз заједничке активности свих сектора и организација могуће је обезбедити интегрисана решења у складу са међународним конвенцијама за контролу дрога, заштиту људиских права и Циљевима одрживог развоја.