„ЗАШТИТА ЗА СВЕ“ И УВ ИНДИКАТОР У ДОМУ ЗДРАВЉА НИШ

Предавање на тему „Заштита од сунца“ са циљем едукације здравствених радника Службе за здравствену заштиту деце и школске деце и Службе за здравствену заштиту одраслих, одржано је у Превентивном центру Дома здравља Ниш.

Едукација здравственог особља је у склопу пројекта „Заштита за све“ Фондације Фонда Б92 уз подршку Министарства здравља Републике Србије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Предавање је изазвало велико интересовање посебно за заштиту деце и школске деце. Препорука је да деца млађа од годину дана не смеју бити изложена сунцу, сем у пролазу али и тада од трећег месеца па надаље морају бити заштићена од штетног утицаја сунчевог зрачења.

Министарство здравља Републике Србије донело је одлуку да улазак у „соларијум“ млађима од 18 година забрањен, а за старију популацију је то могуће само уз обавештеност од штетности УВ зрачења и потписану сагласност да су информацију примили и прихватају ризик.

Инциденција обољевања од меланома за шта се окривљује УВ зрачење природно и вештачко у Србије је мања у односу на друге земље и континенте али је доказано да проценат обољевања из године у годину расте како код нас тако и у свету.

Све потребне информације за едукацију родитеља, просветних радника и здравствених радника су изложене а подељен је и промотивни материјал.