AKЦИЈА ПОСВЕЋЕНА ДАНУ БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА

Служба за специјалистичко консултативне делатности- Одељење психијатрије  и Служба за здравствену заштиту одраслих-Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш, 13.06.2019. године у периоду од 10:00 до 12:00 часова у централном холу,  организују акцију посвећену обележавању Дана борбе против можданог удара.

Симптоми можданог удара су разноврсни, зависно од тога који је део мозга захваћен жаришним патолошким процесом, али је за све поремећаје карактеристично да настају изненадно и често су праћени јаком главобољом и повраћањем. За особе које доживе мождани удар најважније је брзо препознавање симптома и хитан транспорт у болницу, без паникејер се ово обољење може успешно лечити. Постоји савремени лек који помаже, али је од пресудне важности да се примени у прва три сата од настанка можданог удара. Због тога је веома важан долазак у болницу у првом сату од појаве симптома, као и брза, прецизна дијагностика. На тај начин се исход обољења помера ка излечењу без последица, које могу бити различите и бројне опет у зависности од тога који је део мозга – због зачепљења или пуцања (прскања) крвног суда – одумро.
Симптоми који указују да је дошло до зачепљења крвног суда у мозгу (шлога) су поремећени покрети једне стране тела, слабост, неспретност, одузетост једне руке или ноге, поремећај осетљивости, трњење једне стране лица или тела, губитак вида на једно око, губитак координације, или немогућност хода, неразумевање или немогућност говора.
Када су у питању фактори ризика, стручњаци указују да међу те факторе спадају многе болести, стања, околности и животне навике при чему на поједине факторе ризика, као што су узраст, пол и генетско наслеђе, није могуће утицати, али је зато на многе факторе ризика могуће деловати и смањити њихов утицај.
Фактори ризика:
1.Висина крвног притиска (виши од 140/90)
2.Пушење (активно и пасивно) због убрзања процеса артериосклерозе, сужење крвног судова, повећање крвног притиска
3.Неправилна исхрана (повишен ниво триглицерида и холестерола)
4.Гојазност (10кг више од одговарајуће телесне тежине)
5.Физичка активност (мање од 30 мин физичке активности свакодневно за одрасле)
6.Стрес (сви ови наведени фактори се веома често удружују са хроничним стресом и представљају значајан проблем већине људи данашњице- односно значајан фактор који нарушава психо-физичко здравље).

Заинтересованим грађанима биће подељен здравствено-васпитни материјал.