„ДУВАН И ЗДРАВЉЕ ПЛУЋА”- СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНА

Дана 30.05.2019. године, у периоду од 10:00-12:00 часова, у централном холу Дома здравља Ниш,  Служба за здравствену заштиту деце и школске деце- Саветовалиште за младе  и Служба за здравствену заштиту одраслих-Центар за превентивне здравствене услуге  Дома здравља Ниш, организују акцију поводом  Светског дана без дувана.

Тема Светског дана без дувана 2019. године је „Дуван и здравље плућа”, а обележава се под слоганом „Не дозволите да због дувана изгубите дах”.
Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана.
Кампања има за циљ да различите циљне групе упозори на здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана и подстакне доносиоце одлука да усвоје делотворне мере, засноване на доказима, којима се смањује употреба дувана и изложеност дувану.

Кампања Светски дан без дувана 2019. има улогу да укаже на:
важност здравља плућа за постизање укупног здравља и благостања и последице пушења на здравље плућа;
велики број смртних случајева и плућних болести широм света изазваних дуваном, укључујући хроничне респираторне болести и рак плућа;
повезаност употребе дувана и туберкулозе;
последице изложености дуванском диму на здравље плућа код људи свих узраста;
мере контроле дувана засоване на доказима које треба предузети како би се смањиле последице употребе дувана на здравље плућа, као и на целокупно здравље.