У ПАРКУ „СВЕТИ САВА“ ОБЕЛЕЖЕНА НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА

Дом здравља Ниш, Служба за стоматолошку здравствену заштиту је успешно реализовала акцију поводом обележавања Недеље здравља уста и зуба, у парку „Свети Сава“ на бини и централном платоу испред цркве, под слоганом „Орално здравље чувамо од најранијег узраста“. 
Деца из предшколске установе „Пчелица“ приредила су пригодан програм. На овој значајној манифестацији учествовала су деца из вртића „Цврчак“, вртића „Плави чуперак“ и вртића „Звончић“.
У току акције стоматолози из Службе за стоматолошку здравствену заштиту, Одељење дечје и превентивне стоматологије Дома здравља Ниш разговарали су са децом и родитељима на тему превенције болести уста и зуба код деце. На медицинском моделу демонстрирана је техника правилног прања зуба. Стоматолошке сестре делиле су деци едукативни и здравствено-васпитни материјал, четкице и пасте за зубе.
Акција је адекватно медијски пропраћена.

Опште препоруке за очување оралног здравља

Орално здравље је значајна компонента општег здравља, утиче на физичко здравље, али и на говор, самопоуздање, социјалне односе и уопштено на квалитет живота. Фактори ризика за орална обољења су најчешће и фактори ризика за хроничне незаразне болести, а обољења уста и зуба имају велики здравствени, социјални и економски значај па представљају јавно здравствени проблем. 
Опште препоруке за очување оралног здравља су:
• Одржавање адекватне хигијене, што подразумева редовно прање зуба ујутро и увече као и после сваког оброка и коришћење конца за зубе
• Смањење уноса шећера и избалансирана исхрана
• Коришћење заштитне опреме за спортске активности и придржавање прописаних мера безбедности у саобраћају
• Безбедно физичко окружење
• Посете стоматологу ради редовне контроле, уклањање зубног каменца од стране стоматолога
• Престанак или смањење конзумирања алкохола
• Престанак пушења.

Циљ активности у оквиру ове кампање је информисање и стицање знања у вези са значајем и начинoм очувања оралног здравља.