У ДОМУ ЗДРАВЉА НИШ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИПЕРТЕНЗИЈЕ

Служба за здравствену заштиту одраслих- Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш, оганизовао је акцију поводом Светског дана борбе против хипертензије, у централном холу Дома здравља Ниш. 
Велики број наших суграђана проверио је вредности крвног притиска, посаветовао се са лекарима о значају редовног мерења крвног притиска, узимању прописане терапије и упражњавању здравих стилова живота.
На појаву хипертензије поред наслеђа одговорни су и: 
- неправилна исхрана, 
- физичка неактивност, 
- гојазност,
- пушење, 
- стрес
На већину ризичних фактора можете и морате сами да утичете:
• Одржавајте нормалну телесну тежину – губитак телесне тежине, заједно са смањеним уносом соли, снижава крвни притисак. Високи крвни притисак и гојазност одговорани су за појаву половине свих болести срца и фактор је ризика број један за појаву можданог удара.
• Водите рачуна о својој исхрани – једите воће и поврће сваког дана - минимум 600г дневно јер мали унос воћа и поврћа сматра се одговорним за настанак око 20% свих болести срца. 
• Користите мање соли (до 3 грама дневно). 
• Будите физички активани – и 30 минута физичке активности (брза шетња) може помоћи у спречавању инфаркта и шлога. Користите степенице уместо лифта, идите у шетњу за време паузе, изађите из аутобуса неколико станица раније, а остатак пута препешачите, возите бицикл.
• Реците НЕ дувану – ризик од болести срца и можданог удара ће се смањити у року од годину дана и вратиће се на нормалан ниво током времена.
• Посетите свог изабраног лекара који ће вам измерити: висину крвног притисак, ниво шећера у крви, масноћа у крви, одредити индекс телесне масе (и остале потребне параметре). Када се упознаш са својим укупним ризиком, заједно са својим лекаром можеш развити специфичан план акције за побољшање сопственог здравља.
Нека здрав начин живота буде избор, здрав животни стил да бисте били здрави и витални.