У ДОМУ ЗДРАВЉА НИШ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПРЕВЕНЦИЈЕ ХЕПАТИТИСА

Служба за специјалистичко-консултативне делатности- Одељење интерне медицине Дома здравља Ниш, организовали су акцију поводом Светског дана превенције хепатитиса у централном холу Дома здравља Ниш.
Сви заинтересовани грађани имали су прилику да од стране здравствених професионалаца добију све важне информације везане за превенцију хепатитиса.

Хепатитис се манифестује абдоминалним болом, повишеном телесном температуром, хепатомегалијом (повећање јетре). Акутно, па и хронично ошетћење јетре најчешће пролазе без симптома. Тек када се развије цироза или тумор јетре онда се болест препозна.Против хепатитиса Б постоји вакцина која је добијена генетичким инжењерингом, што значи да је потпуно пречишћена, безбедна и да не даје нежељене ефекте, а уколико пацијент прими три дозе доживотно га штите од хепатитиса Б. Вакцинисање против хепатитиса Б , који је сто пута заразнији од вируса ХИВ, обавезан је део програма имунизације у нашој земљи, док за хепатитис Ц не постоји вакцина. Тестирање на хепатитис препоручује се свим особама које спадају у тзв. ризичне групе.

Континуирана едукација лекара у примарној здравственој заштити је неопходна, како би се пацијенти благовремено упутили на тестирање и на тај начин спречиле даље компликације.У Србији се од 2006. године спроводи обавезна вакцинација деце против хепатитиса Б, а то је најбезбеднија, најјефтинија и најуспешнија мера превенције, не само за децу већ и за поједине категорије становноштва под повећаним ризиком.
Сваки дванаести становник планете хронични је носилац вируса хепатитиса Б или Ц, а сваки трећи био је у контакту са једним од тих вируса. Међу ризичне ситуације у којима постоји могућност излагања вирусу и настанка инфекције, спадају израда тетоваже, пирсинг, стоматолошке или хирушке интервенције обављене нестерилисаним или недовољно стерилисаним инструментима, третмани код педикира и маникира, као и коришћење средстава за личну хигијену особе инфициране вирусом хепатитиса Б и Ц.