СВЕТСКИ ДАН ПРЕВЕНЦИЈЕ ХЕПАТИТИСА

Поводом обележавања  Светског дана борбе против хепатитиса, Служба за специјалистичко-консултативне делатности- Одељење интерне медицине и Служба за здравствену заштиту одраслих-  Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш, организују акцију, 16.05.2019. године  од 10:00-12:00 часова, у централном холу Дома здравља Ниш.
Светски дан превенције хепатитиса обележава се с циљем да се подстакне превентива, омогући едукација и боље разумевање хепатитиса-запаљења јетре као великог здравственог проблема.
У току акције вршиће се и подела савета од стране здравствених професионалаца и подела промотивног материјала са  здравствено-васпитним садржајем.

У Србији од хепатитиса болује око 450 хиљада људи, а у свету око две милијарде. То је десет пута више него од ХИВ-а.
Вирус хепатитиса А преноси се фекално-оралним путем,  болест прљавих руку. Преноси се контактом, водом и храном. Узрокује акутну врсту хепатитиса, док хронични не постоји. Хепатитис А који је уз Б и Ц најраспрострањенији, најмање је опасан облик овог обољења. У народу је познат и као заразна жутица и налази се у столици оболеле особе, па је пут преноса преко прљавих руку. Зато је за хепатитис А најважнија мера превенције хигијена, мада постоји и вакцина.
Вирус хепатитиса Б и Ц које могу да оставе последице, дају хроничну болест јетре и преносе се сексуалним путем. То посебно важи за вирус жутице Б, који се преноси путем крви, тетоважама, полним путем или вертикалним путем (с мајке на дете).
Инфекција изазвана хепатитисом Ц често дуго времена може протицати без специфичних симптома и знакова болести и пацијенти је открију тек у поодмаклој фази. Ретко када се пацијент обрати лекару због одређених симптома, већ се најчешће хронична инфекција открива сасвим случајно, приликом систематских прегледа крви, добровољног давања крви или трансфузије оболелом сроднику или пријатељу, а чак 40 % пацијената не зна на који се начин инфицирао.