ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ

У складу са глобалном иницијативом за обележавање Међународног дана физичке активности,   Одељење медицине спорта и  Центар за превентивне здравствене услуге   Дома здравља Ниш, организизовали су акцију у централном холу  установе. Овај дан се обележава под слоганом „Кретањем до здравља“. Акцији се придружио и Рукометни клуб Младост 2012 Ниш.

Циљ акције био је:

• Подизање свести свеукупне јавности о значају физичке активности у превенцији незаразних болести.
• Истицање користи физичке активности за здравље кроз примере добре праксе, а ради повећања учешћа становништва у спортско-рекреативним програмима.
• Подизање свести становништва о значају физичке активности и могућностима за њену реализацију у слободно време, на радном месту, у школи, кући. 
• Промовисање здравих стилова живота као што су правилна исхрана, смањење насиља, престанак пушења и смањење изложености дуванском диму, смањење стреса и друштвене изолације.
Редовна умерена физичка активност, као што су ходање, вожња бицикла, плес не чини само да се осећате добро, већ има значајне предности за здравље: смањује ризик од кардиоваскуларних болести, дијабетеса и неких врста рака, помаже у контроли телесне масе, а доприноси и добром менталном стању. Она унапређује раст и развој деце и младих, повећава самопоуздање, самопоштовање и ствара осећај припадности заједници.
Према преорукама Светске здравствене организације, одрасли би требало да упражњавају најмање 150 минута умерене или најмање 75 минута интензивне физичке активности недељно. Деци је потребно најмање 60 минута умерене до интензивне физичке активности дневно.

Од пола и старости, здравственог стања, а посебно у односу на стање утренираности (кондиције), зависи и избор врсте активности (шетња, пливање, трчање, вежбе...), њена учесталост и трајање.