ПРОВЕРИТЕ СВОЈЕ ЗДРАВЉЕ НА ПРВОМ ОВОГОДИШЊЕМ БАЗАРУ ЗДРАВЉА

У суботу  11.05.2019. године у периоду од 10:00– 12:00  часова у Нишкој тврђави испред „Павиљона Тврђава“, Дом здравља Ниш у сарадњи са Градском општином  Црвени Крст, организује први овогодишњи Базар здравља. Представници свих служби учествоваће у реализацији ове акције. Позивамо све грађане да бесплатно провере своје здравље и тиме унапреде своје здраве навике.
На Базару здравља радиће се: мерење крвног притиска, мерење шећера у крви, одређивање процента масне масе  у организму, одређивање БМИ, подела савета у вези правилне исхране спортиста, подела едукативног материјала уз стручне савете лекара везане за здравље и здраве стилове живота.

Водеће узроке оболевања и умирања у Републици Србији представљају хроничне незаразне болести (болести срца и крвних судова, шећерна болест, малигне болести – рак дојке, грлића материце и дебелог црева). У највећој мери настанку и развоју болести доприносе фактори ризика који су условљени неадекватним стиловима  живота и лошим навикама. Ризик од настанка ових болести може се редуковати благовременом превенцијом.
Основни задатак Дома здравља Ниш као установе примарне здравствене заштите је унапређење здравља и побољшање квалитета живота елиминисањем узрока који доводе до појаве болести и приближавање система здравствене заштите корисницима.
И ове године организоваће се базари здравља на различитим локацијама у граду у мају, јуну, јулу, августу и септембру.
Основни циљ  промоције здравља и здравих стилова живота је смањење броја новооболелих и броја умрлих од хроничних незаразних болести.