ЗДРАВИ ДИСАЈНИ ПУТЕВИ УЗ ЗДРАВЕ НАВИКЕ

Служба за здравствену заштиту одраслих-  Центар за превентивне здравствене услуге Дома здравља Ниш у сарадњи са Заводом за плућне болести и туберкулозу Ниш, реализовали су  акцију поводом обележавања  Светског дана борбе против астме. Заинтересовани корисници добили су информације о болестима дисајних путева као и начину лечења. Пацијенте је прегледао спец.  др мед. Валентин Петров, специјалиста пнеумофизиологије. Акцији је присуствовао и директор Дома здравља Ниш, проф. др Милорад Јеркан са својим тимом.

Астма се манифестује недостатком ваздуха (диспнеја), звиждањем у грудима (визинг) и кашљем. Ова три симптома су обично удружена. Гушење се јавља у виду напада (пароксизми диспнеје) између којих су фазе ремисије. Интензитет напада, њихова учесталост и трајање су варијабилни. За време напада болесник дише убрзано, чује се визинг, презнојен је и уплашен. Заузима седећи положај и ослања се на испружене руке, да би фиксирао мишиће раменог појаса, што омогућава употребу помоћне дисајне мускулатуре. Крај напада је често обележен кашљем с искашљавањем густе слузи. Астма се обично погоршава ноћу, а напади се јављају између 2 и 4 сата ујутро. Најтежи клинички облик астме јесте акутни тешки напад (статус астхматикус) у коме је болесник животно угрожен.
Дијагноза
Дијагноза астме поставља се на основу анамнестичких података, физикалног прегледа и испитивања функције плућа.  

Захваљујемо се Заводу за плућне болести и туберкулозу Ниш што је учествовао на акцији и пружио додатне савете пацијентима о болестима дисајних путева.