„ВАКЦИНЕ ДЕЛУЈУ, ШТИТЕЋИ НАС СВЕ ЗАЈЕДНО“- ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЕВРОПСКЕ НЕДЕЉЕ ИМУНИЗАЦИЈЕ

Обележавању Европске недеље имунизације, придружио се и Дом здравља Ниш.  Служба за здравствену заштиту одраслих-Центар за превентивне здравствене услуге и Служба за здравствену заштиту деце и школске деце тим поводом  организују акцију у централном холу 25.04.2019.године у периоду од 10:00-12:00 часова са циљем повећања обухвата имунизације.
Недеља имунизације је годишњи догађај чији је општи циљ повећање обухвата имунизацијом јачањем уверења о потреби заштите сваког детета/особе од болести које се могу спречити вакцинацијом, са посебним акцентом на децу из тешко доступних вулнерабилних и маргинализованих група.
Ова четрнаеста недеља имунизације у Европском региону обележава се истовремено у свим регионима СЗО. Иницијатива је координирана од стране Регионалне канцеларије СЗО за Европу у сарадњи са земљама чланицама и партнерима у циљу повећања обухвата и изградње позитивних ставова у вези са неопходности имунизације.
Имунизација је резултат колективне одговорности. Учините све да Ви и чланови ваше породице будете правовремено и потпуно вакцинисани.
Вакцине су временом постале жртве свога успеха јер се не „виде” оболели, већ само они који нису имали прилику да оболе од болести против којих су вакцинисани.
Имунизација је једна од најуспешнијих јавноздравствених иницијатива. Имунизацијом се превенирају болести, компликације и смртни исходи од вакцинама превентабилних болести међу којима су дечија парализа, дифтерија, тетанус, велики кашаљ, хепатитис Б, морбили, заушци, рубела, неке врсте запаљења плућа, проливи изазвани ротавирусом и рак грлића материце.
Сваке године се региструје два до три милиона смртних исхода од пнеумококних инфекција, ротавирусних инфекција, дифтерије, тетануса, великог кашља, малих богиња код  невакцинисаних лица, међу којима је највише деце испод пет година живота.
Имунизација је допринела искорењивању великих богиња и доприноси искорењивању  дечије парализе.
У претходним годинама, земље Европског региона су суочене са епидемијама малих богиња, рубеле, заушака које се јављају код осетљиве популације која није вакцинисана или није вакцинисана на време. Како заразне болести не познају границе, епидемије се шире из земље у земљу.
Добро функционисање имунизационог система је један од кључних елемената за снажан здравствени систем и припрема земље за будуће јавноздравствене изазове. Обухват имунизацијом је један од индикатора доступности примарне здравствене заштите и  процене капацитета здравственог система.

Поруке Недеље имунизације:
•           Доносиоци одлука треба да креирају професионални, едукативни и социјални систем подједнаке доступности вакцина.
•           Здравствени радници треба да буду кључни извор информација о вакцинама за родитеље. Изградњом поверења у вакцине спашавају се животи.
•           Сваки родитељ треба да игра кључну улогу у заштити своје деце избором да их вакцинише. Свако дете заслужује да буде заштићено од вакцинама превентабилних болести.
•           Истраживачи на пољу вакцина спасили су милионе живота развојем безбедних и ефикасних вакцина.
•           Радећи на томе да свако дете прими потребне вакцине бивамо заслужни за креирање будућности без вакцинама превентабилних болести.
•           Вакцине штите од болести, спашавају животе и стварају основу за дуг и здрав живот.
•           Вакцинацијом против заразних болести не штите се само вакцинисани, већ и они око њих.
•           Захваљујућу вакцинацији, број случајева дечије парализе је од 1988. године редукован за 99%. Заједно можемо искоренити полио.
•           Вакцинацијом против инфекције изазване хуманим папилома вирусом (ХПВ) можемо превенирати 90% карцинома грлића материце.
•           ХПВ вакцина у комбинацији са скринингом је најефикаснија стратегија у превенцији карцинома грлића материце.
•           Морбиле су једна од најзаразнијих болести. Невакцисана деца испод пет година живота су у највећем ризику од оболевања и компликација, укључујући смртни исход.
•           Рубела инфекција код трудница може изазвати побачај или конгениталне малфомације плода. Вакцинацијом у детињству штити се особа цео живот.
•           Вакцина против хепатитиса Б је 95% ефикасна у превенцији инфекције, развоју хроничне болести и карцинома јетре узроковане хепатитисом Б.
Достизање и одржавање колективног имунитета популације против заразних болести вакцинацијом је суштина заједничких напора у свим земљама света.