ПОВОДОМ „ПЛАВЕ НЕДЕЉЕ“ ЦЕНТРАЛНИ ОБЈЕКАТ И ХОЛ ДОМА ЗДРАВЉА НИШ ОСВЕТЉЕНИ ПЛАВОМ СВЕТЛОШЋУ

Служба за здравствену заштиту деце и школске деце  Дома здравља Ниш поводом  „Плаве недеље“  манифестације посвећене особама са аутизмом, организовала је акцију у централном холу Дома здравља Ниш.

У оквиру обележавања „Плаве недеље“ централни објекат и хол Дома здравља Ниш  осветљени су плавом светлошћу.

Симтоми аутизма се могу препознати још у најранијем узрасту:

  • Дете се не смеје и не показује никакве реакције среце, нема контакт очима  до 6.месеца или касније.
  • Нема реакције на звукове или фацијалне експресије до 9. месеца,
  • Нема "брбљања"  и не одговара на позив до 12. месеца,
  • Не постоји гестикулација ( упирање прстом, махање руком до 12. месеца)
  • Дете не проговара ниједну реч до 16.месеца
  • Не постоје смислене фразе од бар две речи до 24 месеца,
  • Недостатак интересовања за другу децу

Ако се ови симтоми препознају на време и дете укључи у рану интервенцију која подразумева ангажовање низа стручњака у интеракцији са родитељима, многи од ових симтома се могу ублажити или чак и изгубити.
Циљ ране интервенције је и да се науче родитељи како да се правилно опходе са децом да би их социјално више ангажовали, као и како да се баве  фокусирањем дечије пажње  на глас и израз лица код родитеља.

Да ли постоји веза између имунизације и аутизма?

Имунизација већ годинама изазива бројне контраверзе и многи родитељи страхују да ли је вакцина одговорна за развој аутизма код деце. Бројне студије и истраживања последњих година од стране врхунских стручњака из области педијатрије и имунологије  су одбацили везу између вакцинације и аутизма. Вакцине су до сада имале кључну улогу у искорењивању неких заразних болести и контроли других, те одбијање вакцинације од стране родитеља може да има далекосежне последице на здравље наше популације, па је велика одговорност на лекарима да саветодавно укажу родитељима на значај редовне вакцинације њихове деце.

Закључак:

Аутизам није једноставно дијагностиковати, и често се заснива само на запажању одређених облика понашања, али је од великог значаја рано препознавање симптома и рана дијагностика као и рана интервенција како би се симптоми болести ублажили и спречиле озбиљније последице. Зато је потребна добра интеракција између родитеља, изабраног лекара и осталих стручњака који се баве развојем детета( дечји психијатри, психолози, физијатри, дефектолози, васпитачи...), како би се рана интервенција спровела на најбољи могући начин.