ОБУКА ГРАЂАНА ЗА САМОКОНТРОЛУ ШЕЋЕРА ИЗ КАПИ КРВИ

Вредност шећера у крви можете да проверите врло једноставно. Циљне врендости су: на празан стомак  <7 mmol/L, а два сата након јела <9 mmol/L. За самоконтролу вам је потребно следеће: мерач вредности шећера у крви, тест траке, вата и алкохол, обична игла или ланецете и ланцетер. За прибор се распитајте код вашег лекара.

1. Оперите руке и добро их осушите.
2. Прст пребришите ватом натопљеном алкохолом, затим осушите прст сувом ватом.
2. Припремите ланцетер или иглицу и убодите у бочну страну јагодице прста.
4. Кодирану тракицу ставите у одговарајуће место у апарат за мерење шећера и сачекајте да се активира, затим принесите капљици крви на прсту део тракице на апарату и спроведите мерење према упутству.
5. Сачекајте да се на екрану појави резултат па га упишите у дневник самоконтроле. Одложите коришћену траку и ланцету (иглу) у складу с упуствима за коришћење вашег апарата.

Носите дневник самоконтроле приликом посете лекару.
Данас је одржана акција Саветовалишта за дијабетес у централном холу Дома здравља  Ниш, у времену од 10:00-12:00 часова.
У току акције свим заинтересованим грађанима урађена је контрола шећера из капи крви, контрола крвног притиска, пружање савета од стране лекара и подељен здравствено промотивни материјал.
Акцији се одазвало 117 суграђана.