ДЕФЕКТОЛОГ И ПСИХОЛОГ ДОМА ЗДРАВЉА НИШ НА ЕДУКАЦИЈИ ЗА „ИНТЕРВЕНЦИЈЕ У РАНОМ ДЕТИЊСТВУ“ У ОРГАНИЗАЦИЈИ УНИЦЕФ-а

Дана 27. и 28. 03. 2019. године, одржана је обука о раној интервенцији заснованој на рутинама, по моделу Робина Меквилијама. Обука се реализује у оквиру пројекта који партнерски остварују Фондација за отворено друштво УК И УНИЦЕФ, у сарадњи са локалним партнерима.
Предавач и фацилитатор обуке била је проф др Ана Мариа Серано, са универзитета Мињо у Португалији. Проф Серано је оснивач Система раних интервенција у Португалији, члан Борда Европске асоцијације за рану интервенцију и следбеница методологије ране интервенције коју је развио проф Робин Меквилијам. Метода је научно заснована и доказана као веома успешна и налази све ширу примену у Европи и свету. Проф Ана Мариа Серано пренела је своја знања и искуства дугогодишње примене ове методе у Португалији. Учесници на обуци из Развојног саветовалишта Дома здравља Ниш били су дефектолог и психолог.
Породице најбоље познају своје дете и имају највећи утицај на његов развој. Подршка, искуства и могућности пружене у његовим раним годинама живота у значајној мери обликују развој детета. Улога ИРД је размена знања, информација и вештина са породицом како би она могла даље да подржава развој свог детета. (ЕЦИА, 2018). Акценат је на снагама детета, не на недостацима. Подстиче се избор породице и контрола над жељеним ресурсима. Развој односа сарадње између родитеља и стручних радника.Усмереност ка породици један је од оних израза који вероватно за сваког имају различито значење. Али, за нашу породицу, то значи да су услуге обједињене, а не раздвојене. Кућне рутине су пуне могућности за учење детета.
„Интервенције у раном детињству представљају пружање подршке и ресурса породицама мале деце од стране чланова неформалних и формалних мрежа друштвене подршке које и непосредно и посредно утичу на функционисање детета, родитеља и породице“. Током дводневне едукације, учесници су имали прилике да се упознају са вођењем РБИ интервјуа, израдом екомапе и креирањем функционалних циљева за дете и породицу.